Meest gestelde vragen
Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen?
Neem gerust contact op met Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend via ons contactformulier, of bel: 0299-683945
Algemene vragen
Wat moet ik doen na een overlijden?
Uitvaartverzorging Pieter Dekker Den Helder is 24 uur per dag bereikbaar.
Na een overlijden kunt u ons altijd bellen. Samen bepalen we dan wanneer we bij u langskomen om alles te bespreken en wat er op dat moment voor u nodig is. Tijdens dat eerste gesprek bespreken we de belangrijkste zaken:
- Waar de overledene zal worden opgebaard
- De keuze voor een crematie of een begrafenis
- Voor welke kist u kiest
- De datum en het tijdstip van de uitvaart
- Het opstellen van rouwkaarten of –advertenties
- Een inschatting van de totale kosten
Moeten alle beslissingen direct genomen worden?
Nee, dat is niet nodig. De uitvaartverzorger(sters) van Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend bewaren het overzicht: wat moet er vandaag geregeld worden, en wat kan wachten tot morgen? Het is begrijpelijk dat u soms wat langer na wil denken. We houden vrijwel dagelijks contact, waardoor u voldoende gelegenheid heeft om uw voorkeuren en vragen met ons te bespreken.
Wat doet een uitvaartverzorger(ster)?
Een uitvaartverzorger van Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend regelt en verzorgt de uitvaart, adviseert de nabestaanden over alle mogelijkheden en steunt hen bij alle lastige beslissingen. De dagen direct na een overlijden zijn vaak heftig en verdrietig. Dan is het fijn om iemand te hebben die u begeleidt en adviseert. Samen met de medewerkers van het uitvaartcentrum zorgt de uitvaartverzorger(ster) ook voor een vlekkeloze uitvaart, die verloopt volgens de wensen van de nabestaanden en de overledene.
Kan ik mijn eigen uitvaart regelen?
Het is verstandig om uw eigen wensen voor een uitvaart vast te leggen. Nabestaanden weten niet altijd wat de overledene gewild zou hebben en moeten ineens allerlei keuzes maken. Dan is het prettig als belangrijke wensen al zijn beschreven en vastgelegd. Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend biedt u een kosteloos adviesgesprek aan, waarbij we uw uitvaartwensen bespreken en eventueel vastleggen in een wensenboekje.
Heeft u een uitvaartpolis? Dan kan Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend deze voor u checken en een kostenoverzicht maken om te zien of u voldoende verzekerd bent.
Voor de uitvaart
Wat is de laatste verzorging?
Vroeger sprak men over ‘afleggen’, tegenwoordig noemen we dit de laatste verzorging. De overledene wordt hierbij letterlijk voor de laatste keer verzorgd. Hij of zij wordt gewassen en aangekleed en het haar wordt in model gebracht. Er kan ook bodylotion of parfum worden gebruikt, de nagels worden verzorgd en eventueel gelakt en de overledene kan worden opgemaakt indien u dat wenst.
Mag ik de laatste verzorging zelf doen?
Ja, dat mag. U bepaalt wat u graag zelf wil uitvoeren, bijvoorbeeld het aankleden van de overledene. We zien vaak dat mensen het prettig vinden om hier actief bij betrokken te zijn en dat het hen helpt bij de rouwverwerking.
Waar kan de overledene worden opgebaard?
De overledene kan worden opgebaard in de rouwkamer van een uitvaartcentrum, maar ook thuis. Een thuisopbaring gebeurt met professionele koelapparatuur, op het bed of onder de kist. De koelapparatuur wordt regelmatig door een medewerker van Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend gecontroleerd.
Hoe vaak mag ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?
Als er gekozen wordt voor een 24-uurs kamer; dan krijgen de nabestaande een eigen sleutel en kunnen zij zo vaak op bezoek als ze willen. Uitvaartcentra zonder dit systeem werken meestal op afspraak. U moet dan even bellen voor een afspraak om toegang tot de kamer te krijgen.
Is een begrafenis of crematie ook in het weekend mogelijk?
Op zaterdag is een begrafenis of crematie mogelijk. Voor een crematie op zaterdag geldt meestal de reguliere prijs, maar een begrafenis is meestal duurder dan doordeweeks. Een begrafenis op zondag is momenteel nog niet mogelijk. Sommige crematoria bieden wel mogelijkheden voor een plechtigheid op zondag. U moet wel rekening houden met diverse toeslagen.
Hoeveel tijd is er om een begrafenis of crematie te regelen?
Een uitvaart moet in principe binnen 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Uitstel van deze termijn is mogelijk onder bijzondere omstandigheden.
Moet een uitvaartkist altijd van hout zijn?
Een houten uitvaartkist is niet verplicht. De meeste uitvaartkisten zijn echter wel van hout. Naast het traditionele eikenhout wordt er ook gebruik gemaakt van houtsoorten als populieren-, ayous- en mahoniehout. Riet of bamboe is ook mogelijk. De meeste uitvaartkisten worden echter van spaanplaat gemaakt al dan niet met een printfolie of fineerlaag.
Is een uitvaartkist verplicht?
Begraven of cremeren in een uitvaartkist is niet noodzakelijk. Een stoffen lijkwade is ook toegestaan. Deze moet zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, in verband met het milieu. Begraafplaatsen en crematoria stellen vaak als eis dat de overledene op een draagplank ligt en moet worden ingewikkeld of afgedekt. Sommige draagplanken hebben een bijpassend deksel.
Kan ik zelf een rouwkaart ontwerpen?
Ja, bijna elk gewenst ontwerp voor de rouwkaart is mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld ook met een eigen foto, tekening of (handgeschreven) tekst.
Tijdens de uitvaart
Verandert een donorcodicil iets aan de uitvaart?
Overledenen met een donorcodicil kunnen als gebruikelijk worden opgebaard, begraven of gecremeerd. De uitvaart van iemand met een donorcodicil wijkt niet af van andere uitvaarten. Wel moet u er rekening mee houden dat iemand van het sterfadres overgebracht moet worden naar een ziekenhuis of wanneer het overlijden in een ziekenhuis heeft plaatsgevonden, het langer dan normaal kan duren voor iemand kan worden overgebracht naar het opbaaradres.
Zijn er alternatieven voor de zwarte rouwauto’s?
Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend heeft zelf rouwauto’s in grijs, wit en zwart. Daarnaast zijn er vele andere vervoersmogelijkheden te realiseren: een uitvaartbus, een motor met zijspan, een koets, een boot, of zelfs een fiets met aanhanger.
Mogen wij de uitvaartkist zelf dragen?
U bepaalt zelf wie de uitvaartkist draagt. Dat kan de directe familie zijn, maar bijvoorbeeld ook de beste vrienden. Het is ook mogelijk de uitvaartkist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. De dragers worden altijd begeleid door een uitvaartverzorger(ster) van Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend.
Is livemuziek tijdens een uitvaart mogelijk?
Ja, dit is vrijwel altijd toegestaan. Hier zijn vele mogelijkheden voor, van een kerk- of kinderkoor tot de plaatselijke rockband. Alles mag. De uitvaartverzorger(sters) van Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend helpen u graag bij het regelen van livemuziek op de uitvaart, zodat alles vlekkeloos verloopt.
Mogen kinderen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn?
Vanzelfsprekend mogen kinderen mee naar de uitvaart, de condoleance en de opbaring. Kinderen gaan vaak veel beter om met verlies dan volwassenen. Het is wel belangrijk om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Het is prettig als er een vertrouwd persoon bij de plechtigheid aanwezig is die, als een kind zich toch ongemakkelijk voelt, samen met het kind de aula kan verlaten. Denk bijvoorbeeld aan een buurvrouw of de vaste oppas.
Kan er tijdens de plechtigheid iemand op ons huis letten?
Helaas komt het wel eens voor dat er wordt ingebroken tijdens een uitvaartplechtigheid. Dit is een nare gebeurtenis in een toch al zware periode. Als u dit risico wilt uitsluiten kunt u iemand vragen op uw huis te passen. Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend kan dit eventueel ook voor u regelen.
Na de uitvaart
Wat gebeurt er met de rouwboeketten na een begrafenis of crematie?
Dat bepaalt u zelf. Na een begrafenis worden de bloemen over het algemeen op het gesloten graf gelegd. Crematoria hebben een herdenkingsplaats om bloemen na de plechtigheid neer te leggen, maar u kunt de bloemen ook mee naar huis nemen of naar het graf van een eerder overleden dierbare brengen.
Wat is een asbestemming?
Na een crematie moet de as één maand in het crematorium blijven. Dit is wettelijk verplicht. Hierna mag de as vijf maanden in het crematorium blijven, daarna kunt u dit steeds met een half jaar verlengen. Aan verlengen van de bewaarperiode zijn wel kosten verbonden. U mag zelf beslissen wat er met de as moet gebeuren. Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt opdracht geven aan het crematorium om het voor u te verstrooien. De as kan mee naar huis genomen worden. Of u kunt het zelf verstrooien of bij laten zetten in een graf.
De uitvaartverzorger(sters) van Uitvaartverzorging Pieter Dekker Purmerend kunnen u precies vertellen wat er wettelijk is toegestaan.
Mag de as overal uitgestrooid worden?
Niet overal, maar wel op veel plekken. Een crematorium heeft een speciaal verstrooiveld waar u de as kunt uitstrooien. Maar het mag ook in zee of in een mooi natuurgebied. Volgens de regels heeft u wel toestemming nodig van de eigenaar van de grond om dit te doen.
Kan ik een urn ook laten bijzetten of begraven?
Veel begraafplaatsen hebben tegenwoordig speciale urnengraven een urnentuin of urnenmuur. Ook is het mogelijk een urn bij te zetten in een al bestaand graf.
Delen: